infart.se din vägvisare på internet
Välj underinfart:
ekonomi och börs
elektronik dator och mobil
erotik och sex
fakta språk och information
fritid hobby och hem
fynd tips och handel
geografi transport och resor
humaniora och so
natur miljö och djur
nöje spel och humor
kultur underhållning media
personligt och kontakt
samhälle och nyheter
sport och friluftsliv
vård hälsa och medicin
vetenskap och forskning

Lowestbid.se - Sveriges guide till öresauktioner

Det unika med öresauktioner eller eurocent auktioner är att utropspriset är 1 öre eller 1 krona. Varje bud höjer priset med 1 öre, 10 öre eller 1 krona.

Buden läggs via sms eller internet. Auktionen avslutas när det inte kommit in några bud under t.ex. en minut och den som har det högsta budet då vinner.

Normalt kostar det några kronor att lägga ett bud, och auktionssidan tjänar pengar på buden som kommer in även om produkten säljs under marknadsvärdet.

Viktiga faktorer att ta hänsyn till är kostnaden att lägga ett bud, samt bedömningen hur många som är med och bjuder i auktionen.

Lägsta bud auktioner

Öresauktioner

Vid en öresauktion auktioneras en vara ut till den som lägger det högsta budet inom en begränsad tid.
Auktionen startar på ett öre och buden höjs sedan med ett öre i taget.
Att lägga ett bud kostar pengar, vanligen tio kronor. Syftet med att arrangera öresauktioner är alltså att tjäna pengar genom att ta betalt för buden och inte på att sälja varor. Öresauktioner klassas därför inte som ett lotteri i lagens mening, eftersom det är den som lägger det högsta budet inom en viss tid som ”vinner”. Det är alltså inte slumpen som avgör vem som får varan. På så sätt fungerar en öresauktion på samma sätt som en vanlig auktion.


Öresauktioner äger rum på Internet.
Deltagarna bjuder på en vara, till exempel en kamera värd 2 000 kronor. Buden höjs med ett öre åt gången och varje bud kostar tio kronor att lägga. Det lägsta pris som en deltagare kan betala för kameran är alltså tio kronor och ett öre. Om det läggs tusen bud i auktionen får arrangören in tio tusen kronor i ”budavgifter”. Kameran säljs då till det högsta budet, som i detta exempel är hundra kronor. Om det endast är två personer som har deltagit i auktionen och de har lagt lika många bud, har ”vinnaren” dock betalat 5 100 kronor för kameran.

Ibland är det möjligt att köpa automatiska bud, så kallade budpaket. Deltagaren köper då exempelvis hundra bud som läggs automatiskt så fort någon annan lägger ett högre bud. Om två deltagare som köpt hundra automatiska bud var bjuder över varandra, så vinner den som inom rätt tid lägger bud nummer två, fyra, sex, åtta och så vidare till bud nummer 200.